17 juni 2008

På utflykt med kollegorna


Vilken härlig, rolig och solig tisdag det blev! Heldagar med kuratorsgruppen brukar bli bra, men idag blev det extra mysigt!
Med fullpackade matsäckar lämnade vi ett halvsoligt Skåne i morse, för ett mycket soligare Danmark och slutdestination Louisiana. Skratten och fnissen satte fart redan på tåget mot Helsingborg och vi kände oss lika förväntansfulla som en grupp förskolebarn på sin första utflykt, trots att vi faktiskt har gjort gemensamma utflykter förr... Det klirrade lite varstans i ryggsäckarna så vi började med att jämföra vad vi hade packat med oss för nå´t gott! Vid 10-snåret var vi framme vid Louisianas huvudentré och upptäckte att de inte tänkte släppa in oss förrän tidigast klockan 11:00, vilket passade oss alldeles utmärkt eftersom vi gärna drog oss ner till stranden först för en närmare titt på klirret i ryggsäckarna. Solen lyste och värmde där vi satt och doppade tårna i Öresund, medan vi smakade på det medhavda vinet. Gott, gott och mysigt, mysigt! Kan man ha det bättre på betald arbetstid??!
En timme senare kände vi oss redo för den stora Cézanne & Giacometti-utställningen, som startade med en halvseg film om Paul Cézannes liv och verk... Jag skäms verkligen, men måste erkänna att många av oss (inklusive jag själv) nästan nickade till en stund där inne i biosalongen. Ja det är pinsamt, jag vet, man uppför sig inte så helt enkelt - men lite vin sådär på förmiddagen, i kombination med lugn och skön musik och dämpad belysning, ger gärna den effekten... Nåja, vi satt rakryggade i våra stolar åtminstone och dolde skickligt våra jäspningar. Och vi var sedan väldigt glada över att komma ut från biosalongen, kan jag säga. Glada och hungriga!
Precis som små förskolebarn ville vi öppna våra matsäckar så snabbt som möjligt, så vi bestämde oss för att göra just det - innan vi tog oss an konstutställningen på allvar! Med mycket mat i munnarna, och en och annan klunk av vinet, analyserade vi Cézannes liv och verk utifrån den information vi just fått från filmen. Mycket spännande. Och djuuupt.... ; )
Utställningen var sevärd - åtminstone vad beträffar Giacomettis skulpturer, som både jag och kollegan M gillar skarpt! Vi blev nyfikna på vad dessa skulpturer kan vara tillverkade i för material, så vi stod länge och väl och försökte se oss till ett bra svar på den frågan. Men det är svårt att bara titta sig till ett svar ibland, så vi lät våra klåfingriga fingrar känna lite på skulpturerna också. Alltså, är det verkligen metall? Och i så fall vilken sorts metall..? Men känna - det ska man INTE göra på Louisiana! En mycket upprörd dansk man for genast fram och sa till oss på skarpaste skarpen! Vi tyckte först att det var en lite överdriven reaktion från mannens håll, men ändrade faktiskt uppfattning om den saken lite senare. Både jag och M drog en STOR suck av lättnad över att skulpturen inte hade vält eller så, när vi lite senare fick veta att en annan av Giacomettis skulpturer faktiskt var värd hela 15 miljoner kronor... (en lite större pjäs förvisso, men ändå).
Utan en enda vält Giacometti-skulptur eller Cézanne-tavla lämnade vi sedan utställningen - nöjda, glada och belåtna!

Och tänka sig, vi hann ta en öl på en solig uteservering i Helsingör också, innan det var dags att bege sig hem till svenska Sverige igen! Sådär skulle man ha det jämt på jobbet... Det tyckte vi nog allihop.

3 kommentarer:

 1. Instämmer!!!
  ...det va' en alldeles FANTASTISK dag med mycket Sol, Skratt & go' mat(läs dryck!)!

  TACK för gott sällskap! Du är en Superkollega!

  kram å' hej!
  B

  SvaraRadera
 2. det låter ljuvligt! jag som inte annars är sådär superkulturell har också sett utställningen och gillade den skarpt!

  SvaraRadera
 3. B: Tack själv för gott sällskap, du är verkligen en superkollega du också!!
  Och tack för besöket, titta gärna in igen!

  Linda: Nää, vi var inte så superkulturella vi heller... Men man kan ha väldans kul och mysigt där ändå! ; )
  Kanske kan vara en aktivitet för "de tre vise" en dag?

  SvaraRadera