1 november 2008

TACK för maten grabbar!

Pappas födelsedagskväll inleddes med en drink före maten; tranbärsjuice, något bubbligt och Vodka Raspberry i höga champagneglas. Gott som tusan!
Sedan bjöds vi till bords, där förrätten serverades av två stiliga, unga män i komplett "kock-uniform". Trevligt! Och ganska lyxigt! Frasig toast, med smak av olivolja och flingsalt, hade toppats med renskav och kantareller i en härligt kladdig röra... På tallriken samsades denna läckerbit med pepprig ruccola och små coctailtomater. Hela härligheten fullkomligt smälte i munnen, och jag hade kunnat äta hur många sådana toasts som helst!

Fast det var väl tur att jag inte serverades mer än en renskavstoast, för efter förrätten kom ju huvudrätten...
En härlig, gräddig gryta på riktigt mört älgkött, stora champinjoner, lök och rött vin - ackompanjerad av ugnsbakade rotsaker och färska örter. Till detta en grönsallad med omsorgsfullt blandad vinägrett. Och så ett mustigt rödvin i glasen. Ja, vid det här laget stod magarna rakt ut... trots att munnen hela tiden hojtade "mer! mer!"

Och så desserten...
Finns det något bättre än vaniljpannacotta, hemlagad från grunden? Till den minst sagt utsökta pannacottan serverades en ljummen kompott på hjortron, äpple och chili - hur gott som helst!!
Sedan blev det kaffe och tårta... whiskey och likör... Lite blandat smågodis fanns också, för den som fortfarande hade plats för mer...


Det var längesen jag åt så gott!

De duktiga kockarna - syster ysters yngste med klasskompis - kommer att kunna välja och vraka bland jobben när de lämnar restaurangskolan i juni, det är en sak som är helt säker!
... Och kalasets huvudperson, födelsedagspappa? Ja, han satt skönt tillbakalutad hela kvällen - helnöjd med hela tillställningen - omgärdad av alla oss andra, vackra höstbuketter, ett fint dukat bord och många gratulationer. Utöver allt detta har han nu att se fram emot en stycken vin- och ostprovning på fin restaurang, samt en hääärlig stund på urmysigt ställe!
Kunde det bli en bättre 68-årsdag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar